Személyi jövedelemadó bevallás tervezet

A munkavállaló januárban nyilatkozatot tett arról milyen módon szeretné benyújtani adóbevallását az adóhatóság felé. Ez lehetett munkáltatói adómegállapítás, adóhatóság által történő adómegállapítás vagy önadózás.

A mostani bevallási időszak új eleme az adóhatóság által történő adómegállapítás és -bevallási mód.

Ha ezt választottuk, mit kell tennünk?

A rendelkezésre álló adatok alapján az adóhatóság 2017.03.16-ig elkészíti és postai úton vagy ügyfélkapun keresztül küldi meg az adózó részére az elkészített bevallás tervezetét.

Az ügyfélkapuval rendelkezők a http://nav.gov.hu/szja/szja honlapon érhetik el bevallás tervezetüket. A honlap video formájában segíti az adózót, mit kell tennie akkor, ha egyetért és mit kell tennie, ha módosítani szeretne a bevallás tervezet adatain. Amennyiben helyesnek ítéljük a tervezet tartalmát, úgy jóváhagyásunkkal véglegesíthetjük bevallásunkat.

Ha módosítani szeretnénk az adatokon, lehetőségünk van az adatokat felülírni vagy új sorokat felvinni a bevallás tervezetébe. A helyes adatokkal beküldhető a bevallás. Az 1+1 %-os felajánlásról ugyanitt lehet rendelkezni, de postai úton is benyújtható 2017. 05.22-ig.

Amennyiben elmulasztjuk adóbevallásunk tervezetének jóváhagyását, úgy a tervezet alapján készült adóbevallást veszi érvényesnek az adóhatóság.

Ha kértünk ugyan adóhatósági adómegállapítást, de mégis adtunk be saját magunk személyi jövedelemadó bevallást, akkor az adóhatóság az adózó által benyújtott bevallást veszi érvényesnek.