Itt a nyár! Bérbeadná nyaralóját?

Javában tart a nyári hőség, sokan indulnak útra a nyaralóhelyek felé. 
Ha Ön a nyári időszakban magánszemélyként szeretné ingatlanát hasznosítani, akkor a következőket kell tennie:

  1. Ügyfélkapu regisztráció Kormányablakoknál
  2. Adószám igénylése NAV ügyfélszolgálatokon vagy Kormányablakoknál
    Az ügyintézés során szükségünk lesz a tevékenységi kör meghatározására (552006 – Üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás m.n.s., ha az adott szálláshely nem minősül szálláshely-szolgáltatás céljára kialakított szállodának, panziónak, kempingnek, üdülőháznak), illetve az áfakör meghatározására. A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás 18%-os áfa-val adózik az Áfa tv. szerint, azonban az Áfa tv. lehetőséget biztosít az alanyi adómentességre, ha az adóalanynak éves szinten 8 millió forint alatt marad a tevékenységéből származó bevétele. Erről a bejelentkezéskor nyilatkozni kell.
    Amennyiben külföldi személytől/vállalkozástól vesz igénybe szolgáltatást, akkor közösségi adószámot is kell kérnie (lsd: Airbnb hirdetései)
  3. Az illetékes önkormányzat jegyzőjéhez bejelentkezés
    Az ingatlan helye szerinti önkormányzathoz a tevékenység megkezdését be kell jelenteni. Az önkormányzat a nyilvántartásba vételről igazolást ad ki, melyen szerepel a szálláshely típusa is.
  4. Számlakibocsátás
    A szálláshely-szolgáltatás tekintetében a magánszemélyt számlaadási kötelezettség terheli, így szükséges számlatömböt vásárolni (az adószámra szüksége lesz a vásárlás során!). A bevételekről számlát kell kiállítani a szolgáltatás teljesítésének dátumával, de legkésőbb a teljesítést követő 15 napon belül.
    Fontos, hogy amennyiben az adóhatósági bejelentkezés során alanyi adómentességet választottunk, akkor a számlán ezt jelezzük legalább AM (alanyi mentes) jelöléssel, illetve továbbhárított adót ne szerepeltessünk a számlán.
  5. Adóterhek:
    1. Az adóalany többféle adózási módot választhat a személyi jövedelemadó tekintetében. Az önálló tevékenység szabályai szerint az adóalapunkat megállapíthatjuk tételes költségelszámolással (a bevételeinket csökkentjük a tevékenységgel ténylegesen összefüggő költségeinkkel, ez lesz az adóalap), vagy a 10%-os költséghányad alkalmazásával (azaz a bevételeink 90%-a után adózunk). Az szja mértéke: 15%.
      Az önálló tevékenységből származó jövedelem után egészségügyi hozzájárulást is kell fizetni, melynek alapja megegyezik az szja alapjával, mértéke: 22%.
      Az adóalany választhatja a tételes átalányadózást is. Ennek feltétele, hogy az adóalany (magánszemély) tulajdonosa vagy haszonélvezője legyen az adott ingatlannak (ha több lakásnak, üdülőnek is tulajdonosa, akkor csak egy ingatlant hasznosíthat ilyen feltételekkel), valamint az adott évben ugyanazon személy részére 90 napot meg nem haladó időtartamra adhatja bérbe az ingatlant.
      Az átalányadózás adóterhe 38.400 forint/szoba/év, melyet negyedévente egyenlő részletekben kell megfizetni az adóhatóság részére.
    2. A szálláshely-szolgáltatás idegenforgalmi adófizetési kötelezettséggel is jár. A helyi adókról a Htv tv. rendelkezik, de az adó nagysága eltérő lehet a különböző önkormányzatok esetében. Sok esetben a kiemelt üdülőövezeteket (tavak közvetlen vízparti ingatlanjait) magasabb adó terheli. Az adó mértékéről, az adómentességről és a kedvezményekről érdemes tájékozódni az önkormányzat honlapjáról.
      Az idegenforgalmi adót havonta kell bevallani és megfizetni az önkormányzat felé.
  6. Tevékenység szüneteltetése, megszüntetés
    A magánszemély a következő évben dönthet úgy, hogy nem kívánja ilyen módon hasznosítani ingatlanát, akkor szükséges a tevékenység szüneteltetésének vagy megszüntetésének bejelentése. Erről ne feledkezzünk meg, mivel bevallási- és adófizetési kötelezettségeink mindaddig fennállhatnak, míg erről nem rendelkeztünk az adóhatóságok felé.